Asiamies kutsuu ehdokkaaksi

Osuuskauppavaaleissa jokainen ehdokas tarvitsee asiamiehen, sillä asiamiehen tehtävä on koota ehdokaslista ja kutsua ehdokas omalle ehdokaslistalleen.

Kuka voi ryhtyä asiamieheksi?

Voit ryhtyä asiamieheksi osuuskauppavaaleissa, kun:

  • asut vaaliosuuskaupan toimialueella
  • sinut on hyväksytty vaaliosuuskaupan jäseneksi ennen vaalivuoden alkua
  • olet täyttänyt 15 vuotta vaaleja edeltävän vuoden loppuun mennessä

Jos haluat ryhtyä asiamieheksi ja muodostaa oman ehdokaslistan, tarvitset myös varamiehen sekä ehdokaslistan allekirjoittajan. Varamies voi hallinnoida ehdokaslistaa kuten varsinainen asiamieskin. Allekirjoittajalla ei ole listan muokkausoikeutta. Hänen tehtävänään on nimen mukaisesti allekirjoittaa valmis ehdokaslista. Sekä varamiehen että ehdokaslistan allekirjoittajan tulee täyttää samat kriteerit kuin varsinaisen asiamiehen.

Voiko asiamies muodostaa ehdokaslistan mille tahansa jäsenalueelle?

Asiamies voi muodostaa ehdokaslistan ainoastaan omalla jäsenalueellaan. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva vaaliosuuskaupan jäsen voi kuitenkin olla allekirjoittajana minkä tahansa jäsenalueen ehdokaslistassa.

Ehdokaslistan muodostaminen

Asiamiehen tehtävänä on koota ehdokaslista ja saada kunkin ehdokkaan hyväksyntä ehdokkuudelleen ennen ehdokasasetteluajan päättymistä. Ehdokaslista kootaan osuuskaupan vaalien sähköisessä ehdokasasettelujärjestelmässä.

Asiamies tai varamies kutsuu ehdokkaat omalle ehdokaslistalleen. Kun kutsuun lisätään ehdokkaan sähköpostiosoite, hän saa ilmoituksen kutsusta sähköpostiin, jossa on linkki ehdokasasettelujärjestelmään.

Ennen ehdokasasetteluajan sulkeutumista tulee asiamiehen, varamiehen ja allekirjoittajan vielä allekirjoittaa lopullinen ehdokaslista. Kun ehdokaslista on allekirjoitettu, se siirtyy S-vaalilautakunnalle tarkastettavaksi.

Vaaliosuuskaupat 2022